Saturday, December 7, 2013

Lapsed ja valikuvabadus


Õppejõud märkis oma loengus, et mõned vanemad tirivad oma last enda järel nagu kartulikotti kui väljas käivad. Olen nõus, et on selliseid, kuid mina olin oma vaatlusel just meeldivalt üllatunud kui kenasti vanemad oma lastele valikuvabadust annavad. Muidugi, ei saa seda vabadust viia piirini, kus laps lihtsalt kõike saab, aga kahe mahla või kommipaki vahel valiku andmine on hea asi.

Valiku andmisest rääkis ka Danah Boydi blogi postitust, kus kirjutakse vanemate negatiivsest reaktsioonist seoses Facebooki uuendusega, mis lubab ka alla 18 aastastel oma postitusi avaldada. Annab võimaluse valida. Lugesin ja tõdesin rõõmuga, et minu arvates vähemalt enamik eesti vanemaid veel sellised ei ole.  Eesti vanemad jätavad nii reaalses kui virtuaalmaailmas oma lastele  meeleldi valiku. Lasevad neil piisavalt maailma avastada ega mähi neid liigse vati sisse.

Minu arust on olukord Eestis parem ja ma pole kuulnud, et keegi Facebooki uuendust pahaks oleks pannud, Ma loodan ka, et eesti vanemad ei muutu kunagi nii hüsteeriliseks oma laste interneti turvalisuse suhtes. Kindlasti on tark informeerida inimesi internetis valitsevatest ohtudest, kuid aeg-ajalt jääb mulle vahel mulje, et vanemale generatsioonile maalitakse ekslikult selline pilt, et internet on pedofiilidest ja pornost kubisev must auk. Ma loodan, et kunagi sellist arusaama siin juurutada ei suudeta.

Tunnen võrgu vahendusel mitut USA kodanikku ja võin julgelt öelda, et seal on palju vanemaid, kes on veendunud, et iga kolmas kasutaja on tegelikult 60-aastane vanamees. Seega saan ka aru miks seal säärane reaktsioon on.

Jätan avatuks ka võimaluse, et lähtun  oma arvamuses ekslikult oma enda tutvusringkonnast. Tahaksin kommentaarides kuulda teie arvamust.

5 comments:

  1. Mis puudutab ameeriklasi ja nende negatiivsust FB uuenduste suhtes - heaoluühiskond, pole probleeme, millega tegeleda, seega tuleb välja haududa pseudoprobleem, et oleks põhjus vingumiseks st. tegevust, millega aega sisustada.
    Kui öelda märksõnad USA ja internet, meenub PÖFF'il filmi uwantme2killhim lahanud politseiniku väide, et USA-s on levinud juhtumid, kus 10-11 aastane tapab oma õe/venna, sest talle on mingi suvaline neti-ahv öelnud "ma olen Juustin Biiber ja ma tulen sulle külla, kui sa seda teed" vms. Kuhu edasi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei tea kuhu edasi, mul on ameerika ühiskonnast oma arvamus, aga kuna ma tegelikult pole seal viibinud, siis võimalik, et see pole nii õige

      Delete
  2. Eks idioodid ole iga rahva seas esindatud, kuid vähemalt mulle on massimeedia vahendusel jäänud mulje, et Ameerikas on neid eriti suures koguses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei tea, võib olla lihtsalt on tegemist nii suure riigiga, et sealt leiab igasuseid näiteid.

      Delete
  3. Näide: http://www.boredpanda.com/americans-place-european-countries-on-map/

    ReplyDelete